Veel gestelde vragen
& Antwoorden.

Snel antwoord op uw vragen

Hoe installeer je een mobiele airco?

Het installeren van een mobiele airco gaat tamelijk eenvoudig. Het is simpelweg niet meer dan dit stappenplan volgen.

Stap 1:

Haal de airco uit de verpakkingsdoos en zet de airco dichtbij en raam of een buitendeur. Een mobiele airco moet de warme lucht via de luchtafvoerslang afvoeren naar buiten. Zet de airco daarom altijd in de buurt van een raam dat open kan of een buitendeur.

Stap 2: 

Zorg ervoor dat je een stopcontact in de buurt hebt. Gebruik geen verlengsnoer om de elektriciteitskabel van een mobiele airco te verlengen. Dit kan gevaren opleveren zoals brand. Let daarom goed op de lengte van de kabel en kijk of je met deze lengte het stopcontact haalt.

Stap 3: 

Houd de luchtafvoerslang zo recht mogelijk. Houd de luchtafvoerslang zo horizontaal mogelijk. Hoe verticaler de slang, hoe minder krachtig de airco wordt.

Stap 4: 

Let op de omgeving van de airco. Kijk voordat je de airco aanzet of de gordijnen dicht zijn en of overbodige elektrische apparaten uitstaan, zoals een televisie of iPad die je niet gebruikt. Zo weet je zeker dat de mobiele airco niets in de weg staat om je kamer te koelen.

Stap 5: 

Gebruik een raamafdichtingskit. Gebruik een raamafdichtingskit om te voorkomen dat de warme lucht van buiten naar binnen komt. Deze raamafdichting dekt de kieren van het raam af. Er zit vaak een standaard raamafdichting bij de airco, maar deze is misschien niet voor jouw type raam geschikt. Check daarom welk soort raamafdichting meegeleverd wordt.

Moet ik de mobiele airco onderhouden?

Ja dat moet! Gelukkig is het niet heel veel werk voordat je de mobiele airco gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je het apparaat eerst helemaal uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt. Dit is echt iets wat je extra moet controleren: zo weet je zeker dat je altijd veilig werkt.

Een stoffilter reinig je eenvoudig met een stofzuiger of borstel. Mocht het filter erg vuil zijn, dan kun je deze ook in lauw water schoonmaken. Maak het filter daarna wel goed droog. Wacht met het terugplaatsen tot het filter helemaal droog is.

Voor het reinigen van de mobiele airco zelf – de omkasting en de binnenkant – gebruik je een (licht) vochtige doek om het stof te verwijderen. Ga er daarna met een droge en niet pluizende doek nog een keer overheen.

WAARSCHUWING

Gebruik in geen geval water of een (te) natte doek: dit kan de mobiele airco namelijk beschadigen.

Hoe vaak moet ik een mobiele airco reinigen?

In de zomerperiode – waarin je de airco veelvuldig gebruikt- is het aan te raden om het luchtfilter eens per week te reinigen. Op het moment dat je het filter reinigt, doe je er goed aan ook meteen de buitenkant van de mobiele airco met een doek af te nemen, vooral in de buurt van de roosters. Daarmee voorkom je namelijk dat vuil, pollen en stof eenvoudig via deze roosters in de airco terecht komt. 

Als de airco niet goed koelt kan het zo zijn dat er te weinig koelvloeistof aanwezig is door een lek dit komt zelden voor, probeer dit niet zelf op te lossen maar neem contact met mij op,

Op het moment dat je de airco aan het einde van de zomer weer wilt opbergen, is het tijd voor uitgebreider onderhoud. Daarbij is niet alleen belangrijk het filters en het apparaat zelf grondig te reinigen, je moet er ook voor zorgen dat al het gecondenseerde water uit de airco gehaald wordt. Dit kun je doen door de dop van de airco te halen. Laat het apparaat vervolgens enkele uren draaien zodat het hele systeem goed droog is.

Als je mobiele airco helemaal schoon en droog is, kun je de afvoerslang reinigen, ontkoppelen en samen met de mobiele airco op een droge en veilige plek opbergen. Hiervoor kun je het beste de originele verpakking gebruiken. Mocht je die niet meer hebben, gebruik dan een grote plastic tas om stof te vermijden.

Welke relatieve luchtvochtigheid moet ik hanteren?

Airconditioning en luchtvochtigheid hebben een sterk verband met elkaar. Zo kan u met uw mobiele airco de luchtvochtigheid afstemmen. De gewenste temperatuur voor een woonkamer in de zomerperiode is tussen de 20°C en 22 °C graden. Door dat de airco lucht niet alleen koelt maar ook droogt kan de luchtvochtigheid te laag worden. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 45 en 60 Relatief gezien. Bij een luchtvochtigheid lager dan 40% kunnen klachten als irritaties aan ogen, neus, keel en droge slijmvliezen, vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten ontstaan.  Probeer een temperatuurverschil van maximaal 6 graden ten opzichte van de buitentemperatuur aan te houden, dan is de plotselinge overgang niet zo groot en ben je minder vatbaar om verkouden te worden. De airco en luchtvochtigheid moeten coöpereren om het beste klimaat te kunnen leveren in uw woning.

Hoe kan ik de Luchtvochtigheid regelen met de mobiele airco?

U kunt de luchtvochtigheid meten met de bijbehorende luchtvochtigheidsmeter ook kunt u de luchtvochtigheid aanpassen door het te activeren van uw mobiele airco. De airco blaast koude lucht en zal de luchtvochtigheid van de ruimte verlagen. Wel zou u erop moeten letten dat wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% komt u de mobiele airco tijdelijk uitzet, om gezondheidsklachten te voorkomen, alhoewel het voor ieder persoon verschilt wat zijn ideale luchtvochtigheid percentage is.

Wat is de levensduur van een mobiele airco?

Het komt er vooral op neer hoe je zelf met je airco om gaat: Maak je het apparaat nooit schoon, staat de airco in een vieze/stoffige ruimte, staat de airco in een te grote ruimte, verplaats je de airco veel, wordt de airco non-stop gebruikt. Dit zijn allemaal factoren die de levensduur kunnen verminderen. Met name een slecht onderhouden airco kan zomaar slechts 2 of 3 seizoenen meegaan en dat zou zonde zijn. Doe je al deze dingen wel correct, dan kan een mobiele airco het zelfs 10 jaar of langer meegaan!

  • De volgende tips helpen om de levensduur van de mobiele airco zo lang mogelijk te houden:
  • Voer periodiek onderhoud uit en houd de airco schoon
  • Plaats de airco niet in een vieze ruimte of een ruimte met veel stof
  • Koop een airco met naar behoren koelvermogen afhankelijk van de grote van je ruimte.
  • Probeer de mobiele airco niet te vaak te verplaatsen
  • Gebruik de airco niet non-stop
  • Gebruik de airco niet op de hoogste stand wanneer het niet nodig is.